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Advisory Opinion #2021-18: It is the decision of the Board of 
Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-5-
124(b)(4) of the Code. In summary, the Ethics Ordi   
prohibit Requestor from accepting employment with Miller 
Canfield because the employment does not require the sharing of 
confidential information and Requestor was not involved in the 
award or management of the contract during his tenure as a public 
servant. Nevertheless, for a period of one year following his tenure 
with the City, the Requestor must abide by Section 2-5-71 in its 
entirety, including the prohibition on lobbying or appearing before 
City entities and applicable restrictions relating to rendering services 
and compensation. For further details, review the Conclusion 
section of this Opinion.  

 
I. Procedural Background  

 
The Board of Ethics (“Board”) received this matter on October 25, 2021, by electronic 

communication. In accordance with Section 2-106.1 of the 2012 Detroit City Charter (“Charter”), 
the Request was submitted by a current public servant, as defined by Section 2-5-3 of the Detroit 
Ethics Ordinance (“Ordinance”). The public servant maintains confidentiality in this matter. 

 
Pursuant to Section 2-5-124(a) of the 2019 Detroit City Code (“Code”), the 91-day period for 

review of this request concludes on January 24, 2022. Section 2-5-124(a) also provides that the 
Board may, under extraordinary circumstances, extend its time to respond to a specific request by 
not more than 91 additional days and notify the Requestor, in writing, of the specific reasons for 
such extension. The 91-day extension period concludes on April 25, 2022.  

 
At a special meeting held on November 19, 2021, the Board determined that the Request met 

the basic requirements for a Request for Advisory Opinion under to Section 2-5-121(b) of the 
Code. As such, the Board heard a Preliminary Analysis from legal counsel on the same day and, 
after consideration and discussion of the issues presented, voted to issue this Advisory Opinion 
pursuant to Section 2-5-124(b)(4) of the Ethics Ordinance. 
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II. Information from the Request 

The Requestor is a public servant and currently serves as  for the City of 
Detroit (“City”). As , the Requestor is  

 and is responsible for providing legal services to the City, its constituent branches, 
units, and agencies of government. At times, these services are rendered by outside counsel, which 
is engaged and paid for through the Law Department. 

The question presented to the Board is whether the Requestor may accept employment with a 
private entity that does business with the City, given that the prospective employment would not 
require the sharing of confidential information and that Requestor neither awarded nor managed 
the entity’s contract with the City? The Requestor has indicated that for a one-year period after 
beginning employment with the private entity, he will recuse himself from any and all City of 
Detroit matters. 

III. Applicable Charter and Ordinance Provisions 

Section 2-106.1 of the 2012 Detroit City Charter, Ethical Standard of Conduct, provides that 
the purpose of applying and enforcing these standards is to ensure that governmental decisions are 
made in the public’s best interest by prohibiting public servants from participating in matters that 
affect their personal or financial interests. This Request involves Section 2-106.5 of the 2012 
Detroit City Charter, codified at Section 2-5-71 of the 2019 Detroit City Code. It states as follows: 

Sec. 2-5-71. – One year Post-Employment Prohibition. 
 

(a) Subject to state law, for one year after employment with the City, a 
public servant shall not lobby or appear before the City Council or any 
City department, agency, board, commission or body, or receive 
compensation for any services in connection with any matter in which 
the public servant was directly concerned, personally participated, 
actively considered or acquired knowledge while working for the City. 
 

(b) Subject to state law, for one year after employment with the City, a 
public servant shall not accept employment with any person who, or 
entity which, did business with the City during the former public 
servant's tenure where the public servant was in any way involved in the 
award or management of the contract, or the employment would require 
the sharing of confidential information. 

 
IV. Application of the Charter and Code to the Information Presented 

The first part of Section 2-106.5 of the Charter, and Section 2-5-71(a) of the Code, provides 
guidance about a public servant’s lobbying, advocacy, and receiving compensation for a matter 
over which the public servant had control over or obtained knowledge as part of their official duties 
for the City. As such, for one (1) year after the Requestor’s employment with the City, he cannot 
personally lobby or appear before City Council (or any board, commission, department, agency or 
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It is the decision of the Board of Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-5-
124(b)(4) in response to Request for Advisory Opinion 2021-18. 

For a period of one year following the end of his employment with the City, pursuant to Section 
2-5-71(a), the following restrictions will apply to the Requestor: 

• The Requestor must not lobby, or appear before, the City Council or any department, 
agency, board, commission, or other body of the City in relation to any matter that he was 
directly concerned with, personally participated in, actively considered, or acquired 
knowledge about, while he was in the course of performing his official duties for the City. 

• The Requestor must not receive compensation for performing any services in relation to 
any matter that he was directly concerned with, personally participated in, actively 
considered, or acquired knowledge of, while he was in the course of performing his official 
duties for the City. 

The above restrictions would include any projects in which the Requestor was directly concerned, 
personally participated, actively considered, or acquired knowledge about while working for the 
City. 

Additionally, for a period of one year following the end of the Requestor’s employment with 
the City, pursuant to Section 2-5-71(b) of the Code, the Requestor must not accept employment 
with any person who, or entity that, provided goods or services to the City pursuant to a contract, 
other than a personal services contract with the Requestor, if: 

• The Requestor was in any way involved in the award or management of the contract 
pursuant to which the person or entity provided goods or services to the City while he was 
a public servant; or 
 

• The employment would require the Requestor to share confidential information, which 
refers to information that is obtained by a public servant in the course of acting as a public 
servant, that is not available to members of the public pursuant to applicable laws, and that 
the public servant is not authorized to disclose. 
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