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Advisory Opinion #2019-07: The Board of Ethics 
concludes the Request for Advisory Opinion 2019-07 in 
accordance with Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory 
opinion. The Board determines that the Requestor, as a 
public servant, may not assist an outside entity or third 
parties with grant writing activities because it is a conflict 
under See. 2-6-62, 2-6-63, 2-6-65, and Sec. 2-6-66 of the 
Ordinance.  
        

 
I. Procedural Background 

 
 A Public Servant filed Request for Advisory Opinion 2019-07 (“Request”) on 
February 22, 2019. As defined by Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance 
(“Ordinance”), only a public servant may submit a Request. In this Request, the Public 
Servant has maintained confidentiality with respect to identity.  As required by the Ethics 
Ordinance, the Public Servant signed and submitted the Request in writing.   
 
 At its meeting on April 16, 2019, the Board determined that the Request met the 
basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the 
Ordinance.  The Board also reviewed a privileged and confidential Preliminary Analysis 
of the Request. The 91-day deadline was May 24, 2019. At this meeting, the Board of 
Ethics allowed an extension of the investigation for an additional 91 days, making the 
new deadline August 23, 2019. On June 18, 2019, the Board heard an investigative 
report. After consideration and discussion of the issues presented, the Board voted to 
issue this Advisory Opinion pursuant Section 2-6-104(b)(4) of the Ethics Ordinance. 
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II.       Facts Alleged In the Request 
 
The Requestor states: 

 
Two concerns: 
1. Would you please advise on whether or not it would be appropriate 
to use this office to support District X Community in seeking out 
finding opportunities through grants. 
 
2. Would it be appropriate to be paid both an administrative fee for 
work done and a percentage payment for any grant writing or fund 
seeking beyond administrative pay from the City of Detroit? 

 
The Requestor seeks an opinion on whether (1) as a staff in a Council Member’s office 
may she also perform grant writing or fund seeking activities on behalf of the district as 
part of her employment with the City and (2) be paid both an administrative fee for 
outside work and a percentage payment from any grant writing without violating the 
2012 Detroit City Charter or 1984 Detroit City Code. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
 
The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of applying 
and enforcing these requirements and standards is to ensure that governmental decisions 
are made in the public's best interest by prohibiting public servants from participating in 
matters that affect their personal or financial interests.  
 
This Request involves Section 2-106.1 of the 2012 Detroit City Charter codified at 
Sections 2-6-62, -63, -65, -66, and -67 of the Ethics Ordinance.   
 
Sec. 2-6-62. - Improper use or disclosure of confidential information prohibited. 

Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly use or disclose to third parties confidential information, which is 
gained by reason of his or her official duties, concerns the property, government 
or affairs of the city or any office, department or agency thereof, and is not 
available to members of the public. 

(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12) 
 

Sec. 2-6-63. - Disclosure of confidential information prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly use 
City property in violation of City policies and procedures. 

(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12) 

Sec. 2-6-65. - Incompatible employment or rendering services prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall 
not knowingly engage in or accept employment, or knowingly render 
services, for a private or public interest where such employment or service 
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is in conflict or incompatible with the proper discharge of the public 
servant's official duties for the city, or where such employment or service 
is reasonably expected to impair the public servant's independence of 
judgment or action in the performance of his or her official duties for the 
city.  

(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12)  
 

Sec. 2-6-66. Representation of private person, business or organization prohibited; 
exceptions. 
A public servant shall not act as an agent, attorney, or representative for another 
person, business or organization in any matter that is pending before a city agency, 
except that: 

(1) A public servant may represent another person, business, or 
organization before a city agency where such representation is a required part 
of the public servant's official duties; or 
 
(2) A public servant who is an uncompensated member of a city board, 
commission , or other voting body may act as an agent, attorney, or 
representative for another person, business or organization in a manner that is 
pending before a city agency, other than the board , commission, or other 
voting body on which he or she is a member; or 
 
(3) A public servant who is compensated by the city may act as an 
agent, attorney or representative for another person, business, or 
organization in a matter that is pending before a city board , commission or 
other voting body, other than the board, commission or other voting body 
on which he or she serves as an appointee or as an employee , or under a 
personal services contract, as long as he or she does so: 

a. Without compensation; and 
b. On his or her leave time ; and 
c. For appointees, in accordance with Chapter 13 , Article V, of this 

Code; or 
d. For non-union employees, in accordance with Chapter 13, Article 

V, of this Code and the City's Civil Service Rules; or 
e. For union employees , in accordance with his or her respective 

union contract and the city's civil service rules; or 
f. For individuals who provide services to the City of Detroit pursuant 

to a personal services contract, in accordance with the applicable 
provisions of the contract. 

 
 
Sec. 2-6-67. Self-interested regulation prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly vote, or knowingly participate in the negotiation or making of any City 
contract, or any other type of transaction with any business entity in which he or she 
or an immediate family member has a financial interest. 
(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12) 
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IV. Application of the Charter to the Facts Presented 

 
To provide outside assistance to an outside entity would violate Sections 2-6-62 and 2-6-
63. The Requestor would have to use City resources and City information for an outside 
entity. This would entail using City resources for personal gain or commercial gain. 
 
Even though assisting with grant writing activities to support entities in a District appears 
to be acceptable "official duties," conflicts could arise between Requestor’s work for the 
outside entity and Requestor’s responsibilities to a Council Member, City Council as a 
body, and the City of Detroit as a public corporation. These interests may not always 
align. 
 
Sec. 2-6-66 allows public servants to perform work for outside entities if they meet the 
exception in subpart (3). The exception includes, but are not limited to, performing the 
service on your own time and performing the service for no compensation.  The 
circumstance in this instance do not meet the requirements of the exception. As such, 
these activities would violate Section 2-6-66. 
 
The Commentary to Sec. 2-6-66 recognizes the inherent high risk for the presence of a 
conflict of interest in situations where a public servant receives compensation from the 
city and represents an outside entity before the same voting body that employs the public 
servant. The City recognizes an interest in permitting a compensated public servant to 
volunteer for the community by appearing before a city agency on behalf of another.  
 
Additionally, a Council Member or supervisor cannot direct or authorize staff, such as 
Requestor, to work on behalf of an outside entity without violation of Sec. 2-6-66.  
Requestor could "volunteer" independently to provide grant-writing efforts (inclusive of 
advice and general assistance) to an outside entity so long as they adhered to the 
exceptions contained in See. 2-6-66.  
 
However, even with strict adherence to the exceptions, Requestor must use extreme 
caution to avoid the perception that "volunteer" activities are City sanctioned or City 
authorized. City Remuneration (salary) and outside entities payments (percentage 
payments and/or administrative fees, etc.) for these volunteer activities are strictly 
prohibited under the Ordinance.  
 
Also in the present situation, the City and the outside entity would compensate the 
Requestor so it is not volunteer services and the perception that such service or advice is 
"sanctioned" by the City would be very high. In addition, this payment arrangement 
constitutes "double dipping" i.e. double payment for the same work and the 2012 Detroit 
City Charter and 1984 Detroit City Code prohibit this action.  
 
When a Council Member or supervision directs staff to assist an outside entity, not 
associated with the City, naturally leads us to an analysis of Sec. 2-6-62.  
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As a public servant employed by the legislative body, a staff member would have access 
to information that a third party would likely not have regarding City operations or City 
resources. As such, this sharing of information would be a violation. 
 
Therefore, a Council Member cannot direct Requestor to assist an outside entity with 
grant writing activities. A staff member may volunteer in their personal time while 
adhering to the parameters of the exceptions outlined in the Ordinance. Alternatively, 
Requestor could perform grant-writing activities for third parties for remuneration on 
her personal time without using City resources or information, as long as those activities 
are not in conflict with her responsibilities to a Council Member. 
 
V. Conclusion 
 
The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2019-07 in 
accordance with Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory opinion. The Board 
determines that the Requestor’s activities would be violations of under See. 2-6-62, 2-6-
63, 2-6-65, and Sec. 2-6-66. The Requestor, as a public servant, may not assist an 
outside entity or third parties with grant writing activities because it is a conflict under 
See. 2-6-62, 2-6-63, 2-6-65, and Sec. 2-6-66 of the Ordinance.  
 
 
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, MI 48214   
(313) 224-9521 
Ethics@detroitethics.org 
 
Dated: September 13, 2019   


