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Advisory Opinion #2021-13: It is the decision of the Board 

of Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-

5-124(b)(4) in response to Request for Advisory Opinion 

2021-13. The Requestor is not in violation of the disclosure 

requirements set forth by Section 2-5-70 of the Ethics 

Ordinance. Furthermore, because the Requestor is not 

prohibited from attending the  

   at the expense of  

, there is also no violation of the standards of 

conduct. 

I. Procedural Background  

Request for Advisory Opinion 2021-13 (the “Request”) was sent to the Board of Ethics (the 

“Board”) by electronic communication and received on April 20, 2021. In accordance with Sec. 

2-106.1, the Request was submitted by a current public servant as defined by Section 2-5-3 of the 

Detroit Ethics Ordinance (the “Ordinance”).  

Pursuant to Section 2-5-124(a) of the 2019 Detroit City Code (“Code”), the 91-day period for 

review of this request will conclude on July 20, 2021. Section 2-5-124(a) also provides that the 

Board may, under extraordinary circumstances, extend its time to respond to a specific request by 

not more than 91 additional days and notify the requestor, in writing, of the specific reasons for 

such extension. The 91-day extension period concludes on October 19, 2021.  

At its meeting on May 28, 2021, the Board determined that the Request met the basic 

requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-5-121 of the Ordinance. The 

Board reviewed a Preliminary Analysis from legal counsel on the same day, and after consideration 

and discussion of the issues presented, the Board decided to issue this advisory opinion pursuant 

to Section 2-5-124(b)(4). 

II. Information from the Request  

The Requestor serves as the  for three divisions: 

Homeland Security, the Detroit Fire Department (“DFD”), and the Detroit Police Department 

(“DPD”). Within this position, the Requestor , which include developing 

requests for proposals, participating in the review committee with the Office of Contracting and 

Procurement, maintaining ongoing relationships with vendors, and presenting vendors to City 

Council.  

According to the Board’s Fact Finding, , a City of Detroit (“City”) vendor 

and sponsor of the , asked the Requestor to 

participate in the event on  at  expense.  

currently serves on the Board of Directors for the Detroit Public Safety Foundation (“DPSF”) and 

has a longstanding business relationship with the City, as evidenced by recent contracts that have 



been presented to and approved by the City Council. The DPSF and DPD worked in partnership 

on the .  

In 2003, the DPSF, formerly known as the Detroit Police Foundation, was incorporated in 

Michigan as a tax-exempt organization under Section 501(C)(3) of the Internal Revenue Code. 

DPSF works in partnership with citizens, businesses, and philanthropies to help the DPD and the 

DFD initiate programs that make Detroit a safer place to live, work and visit.1 The DPSF focuses 

in the areas of training, technology, equipment, community engagement and wellness. It invests in 

both Departments by providing funding for needs and priorities not covered in the City’s budget. 

Historically, the DPSF has focused most of its funding on community engagement initiatives.2 

One such event is the  . This event specifically 

benefits the DPD Chief’s Neighborhood Liaison unit.3 The Chief’s Neighborhood Liaison unit 

plans and implements department wide community engagement initiatives, which play a vital role 

in connecting the community and the police department.4  

III. Applicable Charter Sections  

The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1, Ethical Standards of Conduct, that 

the purpose of applying and enforcing these requirements and standards is to ensure that 

governmental decisions are made in the public’s best interest by prohibiting public servants from 

participating in matters that affect their personal or financial interests. This Request involves 

Sections 2-106.2 and 2-106.4 of the 2012 Detroit City Charter, codified in Sections 2-5-31 and 2-

5-70 of the 2019 Detroit City Code. The relevant sections of the Code state as follows:  

Section 2-5-31. - Disclosure of interests by public servants. 

(a) Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant who 

exercises significant authority over a pending matter shall disclose:  

(1) Any financial interest, direct or indirect, that the public servant or an 

immediate family member has in any contract or matter pending before City 

Council;  

(2) Any financial interest, direct or indirect, that the public servant or an 

immediate family member has in any contract or matter pending before or 

within any office, department, or agency of the City; and  

(3) Any interest that the public servant, or an immediate family member has 

in real or personal property that is subject to a decision by the City regarding 

purchase, sale, lease, zoning, improvement, special designation tax 

assessment or abatement, or a development agreement. 

                                                           
1 See generally DETROIT PUBLIC SAFETY FOUNDATION, https://www.detroitpublicsafety.org/ (last visited May 5, 

2021) (being the website for DPSF). 
2 Id.  
3See generally DETROIT PUBLIC SAFETY FOUNDATION, https://www.detroitpublicsafety.org  

 
4 Id. 



(b) All disclosures that are required under Subsection (a) of this section shall be 

made, in writing, on a form that is created by the Law Department and sworn to in 

the presence of a notary public. After completion, the form shall be filed with the 

Board of Ethics, which shall forward a complete copy of the form to the applicable 

department director or agency head.  

(Code 1984, § 2-6-31; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-31), eff. 8-31-2012)  

Commentary— This provision implements the directive of Section 2-106.2 of the 

Charter that this article shall provide for the disclosure of any financial interest, 

which a public servant, or the public servant's immediate family member, has in 

any contract or in any real or personal property, that is the subject of a governmental 

decision by the City or any agency of the City over which the public servant 

exercises significant authority in the performance of the public servant's duties. 

This section is not intended to conflict with the Michigan Contracts of Public 

Servants with Public Entities Act, being MCL 15.301 et seq. 

Section 2-5-70. - Prohibition on gifts and gratuities; exceptions. 

(a) A public servant shall not accept gifts, gratuities, honoraria, or other thing of 

value from any person or entity doing business or seeking to do business with the 

City, is seeking official action from the City, has interests that could be substantially 

affected by the performance of the public servant’s official duties, or is registered 

as a lobbyist under applicable law and Section 2-5-35 of this Code. 

(b) The prohibition in Subsection (a) of this section shall not apply: 

(1) To an award publicly presented to a public servant by an individual, 

governmental body, or non-governmental entity or organization in 

recognition of public service; 

(2)To complimentary copies of trade publications, books, reports, 

pamphlets, calendars, periodicals or other informational materials; 

(3) To a gift received from a public servant's immediate family member or 

relative, provided, that the immediate family member or relative is not 

acting as a third party's intermediary or an agent in an attempt to circumvent 

this prohibition; 

(4) To an admission or registration fee, travel expenses, entertainment, 

meals or refreshments that are furnished to the public servant: 

a. By the sponsor of an event, appearance or ceremony, which is 

related to official City business in connection with such an event, 

appearance or ceremony and to which one or more members of the 

public are invited; or 



b. In connection with teaching, a speaking engagement, or the 

provision of assistance to an organization or another governmental 

entity as long as the City does not compensate the public servant for 

admission or registration fees, travel expenses, entertainment, meals 

or refreshment for the same activity.5 

(Code 1984, § 2-6-71; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-71), eff. 8-31-2012) 

IV. Application of the Charter and Code to the Information Presented  

The disclosure requirement promulgated by Section 2-5-31 is, in part, predicated upon the 

Requestor or an immediate family member having a financial interest in a contract or matter that 

is pending before City Council or an agency of the City. This Request, however, pertains to the 

Requestor attending the  . Accordingly, based on 

the facts provided, there is no there is no financial interest or pending contract present. This 

Request also does not provide any facts indicating that the Requestor, or an immediate family 

member, has an interest in real or personal property that is subject to a decision by the City 

regarding purchase, sale, lease, zoning, improvement, special designation tax assessment or 

abatement, or a development agreement. Therefore, there is no violation of the Ordinance’s 

disclosure requirement.     

 

While the Request requests an advisory opinion regarding the application of the disclosure 

requirement, the facts of this Request implicate the standards of conduct set forth in the Ethics 

Ordinance. Specifically, Section 2-5-70, Prohibition on gifts and gratuities; exceptions, because 

Requestor is a public servant who is receiving something of value from an entity that is doing 

business with the City. Therefore, an analysis of Section 2-5-70 of the Ethics Ordinance is also 

necessary. 

 

A public servant is prohibited from accepting gifts, gratuities, honoraria, or other things of 

value from any person or entity doing business or seeking to do business with the City. Here, the 

Requestor is receiving free entry into the , a 

thing of value, from , an entity doing business with the City. Therefore, 

pursuant to Section 2-5-70(a), Requestor is prohibited from attending the golfing event at the 

expense of , unless an exception applies.  

 

The prohibition on gifts and gratuities is not applicable in cases where (1) there is an event 

related to official City business; (2) the admission or registration fee, travel expenses, 

entertainment, meals or refreshments are furnished to the public servant by a sponsor of said event 

and furnished in connection to said event; and (3) one or more members of the public are invited 

to said event. DPD, a City department, and DPSF, a non-profit that assists DPD and DFD initiate 

programs for the benefit of the City, have partnered to have this event, which would be of benefit 

to DPD Chief’s Neighborhood Liaison Unit. Since a City department is the beneficiary and a 

partner of this event, it is related to official City business.  is a sponsor of the 

                                                           
5 Id.  



event and the Requestor would receive free admission to an event that the public is eligible to 

attend. Accordingly, the Requestor is not prohibited from attending the  

. 

 

V. Conclusion  

It is the decision of the Board of Ethics to issue an advisory opinion pursuant to Section 2-5-

124(b)(4) in response to Request for Advisory Opinion 2021-13. The Requestor attending the  

 does not suggest that the Requestor, or an 

immediate family member, has a financial interest in a contract or matter pending before the City 

or a City Agency. Furthermore, the facts provided do not indicate that Requestor, or an immediate 

family member, has an interest in real or personal property that is subject to a decision by the City 

regarding purchase, sale, lease, zoning, improvement, special designation tax assessment or 

abatement, or a development agreement. Therefore, there is no violation of the Ethics Ordinance’s 

disclosure requirement. Moreover, since the Requestor is not prohibited from attending the event 

at the expense of , there is also no violation of the standards of conduct. 




