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Advisory Opinion #2019-18: The Board of Ethics concludes the 
Request for Advisory Opinion 2019-18 in accordance with Sec. 2-6-
104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the Request. 
The Requestor should avoid any participation in the process of 
obtaining the OPRA Certificate that is pending before the City 
Council. If the Requestor represents the LLC before the City or 
any department, he may be in violation of the Ethics Ordinance.  
Although, the Requestor does not exercise significant authority and 
could not be in violation of Section 2-5-67, the Requestor, to be 
prudent, should avoid discussing the pending OPRA tax abatement 
matter with City Council Members or their staff or engaging in 
other  forms of interactions that could  be reasonably interpreted as 
exerting  pressure on City Council  Members or others to influence 
their decision on the matter. 

 
Although the Requestor does not seem to be at risk of violating 
Section 2-5-68 of the Code while working in his current position 
with the City, he could potentially violate that section if he were to 
receive a position with the City that would involve the exercise of 
significant authority while the LLC receives the benefit of a tax 
abatement from the City. 

 
As it pertains to Section 2-5-68 of the Code, if the OPRA 
Certificate were approved by the City Council, then the Requestor 
is prohibited from accepting money from the LLC if his position 
with the City involved the exercise of significant authority. 
However, the nature of the authority exercised by the Requestor, as 
described in the information provided with the Request and on the 
disclosure form, does not constitute the "exercise of significant 
authority."  
 
 
 



I. Procedural Background 
 

 Request for Advisory Opinion 2019-18 (the ³Request´) is dated November 7, 2019, and was 
sent to the Board of Ethics (the ³Board´) by electronic communication and received on the same 
date.  In accordance with Sec. 2-6.101, the Request was submitted by a current public servant as 
defined by Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance (the ³Ordinance´).  The Public Servant 
requested confidentiality in this matter.     
 
 At its meeting on April 21, 2020, the Board determined that the Request met the basic 
requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the Ordinance and heard 
a Preliminary Analysis from legal council. On the same day, after consideration and discussion of the 
issues presented, the Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant Section 2-6-104(b)(4) of 
the Ethics Ordinance. 
 
 
II.       Facts Alleged In the Request 
 
In summation, the Requestor and his spouse own a limited liability corporation in the City of 
Detroit; each owns fift\ percent of the business. The Requestor¶s spouse is an emplo\ee of Detroit 
Economic Growth Corporation. The Requestor seeks an advisory opinion regarding the 
application of the Standards of Conduct as to the Requestor's partial ownership of a limited 
liability company (LLC) that has a pending application for a tax abatement for property owned 
by the LLC. 

 
By this request, the Requestor seeks an advisory opinion as to the applicability of the 2012 Detroit 
City Charter and 2019 Detroit City Code. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of applying and enforcing 
these requirements and standards is to ensure that governmental decisions are made in the public's 
best interest by prohibiting public servants from participating in matters that affect their personal or 
financial interests. This Request involves Section 2-106.4 of the 2012 Detroit City Charter codified at 
Sections 2-5-65, -66, -67 and -68 of the 2019 Detroit City Code.   

 
It states as follows: 

 
Sec. 2-5-65. - Representation of private person, business, or organization prohibited; 
exceptions. 
A public servant shall not act as an agent, attorney, or representative for another person, 
business, or organization in any matter that is pending before a City agency, except that:  

(1) A public servant may represent another person, business, or organization before a 
City agency where such representation is a required part of the public servant's official 
duties; 
(2) A public servant who is an uncompensated member of a City board, commission, or 
other voting body may act as an agent, attorney, or representative for another person, 
business, or organization in a manner that is pending before a City agency, other than 



the board, commission, or other voting body on which the public servant is a member; 
or 
(3)  A public servant who is compensated by the City may act as an agent, attorney, or 
representative for another person, business, or organization in a matter that is pending 
before a City board, commission or other voting body, other than the board, commission 
or other voting body on which the public servant serves as an appointee or as an 
employee, or under a personal services contract, as long as the public servant does so: 

a. Without compensation; and 
b. On the public servant's leave time; and 
c. For appointees, in accordance with Chapter 35, Article III, Division 2, of this 
Code, Vacation, Sick, Departmental, Funeral, and Jury Leave ; or 
d. For non-union employees, in accordance with Chapter 35, Article III, Division 
2, of this Code, Vacation, Sick, Departmental, Funeral, and Jury Leave , and the 
City's Civil Service Rules; or 
e. For union employees, in accordance with the employee's respective union 
contract and the City's Civil Service Rules; or 
f. For individuals who provide services to the City pursuant to a personal services 
contract, in accordance with the applicable provisions of the contract. 

(Code 1984, § 2-6-66; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-66), eff. 8-11-2000; Ord. No. 43-06, § 1(2-6-
66), eff. 12-15-2006) 

 
Sec. 2-5-66. - Self-interested regulation and participation prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly vote, 
or knowingly participate in the negotiation or making of any City contract, or any other type of 
transaction with any business entity in which the public servant or an immediate family 
member has a financial interest.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

(Code 1984, § 2-6-67; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-67), eff. 8-11-2000; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-
67), eff. 8-31-2012) 

Sec. 2-5-67. - Improper use of official position prohibited.  
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not knowingly use 
the public servant's official position in violation of applicable law, to improperly influence a 
decision of the Mayor, of the City Council, of the City Clerk, or of a member of a City 
authority, board, commission, committee, council or group, or other City agency.  

(Code 1984, § 2-6-68; Ord. No. 22-00, § 1(2-6-68), eff. 8-11-2000; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-68), 
eff. 8-31-2012)  

Sec. 2-5-68. - Solicitation or acceptance of loan or payment prohibited.  
A public servant who, in the course of the public servant's duties, exercises significant 
authority shall not solicit or accept a loan or payment from an individual who, or entity which, 
is providing service to, or receiving tax abatements, credits, or exemptions from the City.  

(Code 1984, § 2-6-69; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-69), eff. 8-31-2012) 



 

 

 

IV. Application of the Charter and Code to the Facts Presented 
As a public servant, the Requestor is subject to the relevant sections of the Ethics Ordinance 
cited above. The analysis is as follows. 

Sec. 2-5-31. - Disclosure of interests by public servants. 
Requestor should update, for the purpose of accuracy, his disclosure form to include his 
spouse¶s interest in the LLC and the property at 8431 Oakland Avenue because both are the 
interest of an immediate family member. However, the Requestor may not be required to 
disclose his interest in the matter pertaining to the OPRA tax abatement because he does not 
"exercise significant authority," as that phrase is defined in the Ethics Ordinance. 
 

Sec. 2-5-65. - Representation of private person, business, or organization prohibited; 
exceptions. 
Sec. 2-5-66. - Self-interested regulation and participation prohibited. 
If Requestor meets an exception in Section 2-5-65 and represents the LLC and his family in the 
transaction to receive the OPRA, he may still be in violation of Section 2-5-66.   
 
Requestor should avoid representing, or otherwise acting as an agent for the LLC in relation to 
its application for the OPRA Certificate pending before the City Council, unless the Requestor 
does so without receiving compensation from the LLC and on his leave time in accordance with 
any applicable laws, policies, or contracts governing his leave time. However, even if the 
Requestor acts as an agent or representative of the LLC, in compliance with the relevant 
exception to Section 2-5-65 of the Code, he may still be in violation of Section 2-5-66 of the 
Code because of his and his spouse¶s financial interest in the LLC. Requestor may not 
participate. 
 
Sec. 2-5-67. - Improper use of official position prohibited.  
Additionally, Requestor is prohibited from using his position with the City to improperly 
influence a decision of the City Council. The Requestor has not provided any indication that he 
intends to improperly influence the City Council to make a certain decision regarding the OPRA 
tax abatement.  
 
Sec. 2-5-68. - Solicitation or acceptance of loan or payment prohibited.  
The Requestor does not exercise significant authority as defined in the Ethics Ordinance and as 
such, he cannot be in violation of this Section. 

 
V. Conclusion 
The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2019-18 in accordance with Sec. 2-
6-104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the Request. The Requestor should avoid 
any participation in the process of obtaining the OPRA Certificate that is pending before the City 
Council. If the Requestor represents the LLC before the City or any department, he may be in 
violation of the Ethics Ordinance.  
 
Although, the Requestor does not exercise significant authority and could not be in violation of 
Section 2-5-67,  to be prudent, the Requestor should avoid discussing  the pending OPRA  tax 
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abatement  matter with City Council  Members or their staff or engaging  in other  forms of 
interactions that could  be reasonably interpreted as exerting  pressure on City Council  Members 
or others to influence their decision on the matter. 
 
Although the Requestor does not seem to be at risk of violating Section 2-5-68 of the Code while 
working in his current position with the City, he could potentially violate that section if he were 
to receive a position with the City that would involve the exercise of significant authority while 
the LLC receives the benefit of a tax abatement from the City. 
 
As it pertains to Section 2-5-68 of the Code, if the OPRA Certificate were approved by the 
City Council, then the Requestor is prohibited from accepting money from the LLC if his 
position with the City involved the exercise of significant authority. However, the nature of the 
authority exercised by the Requestor, as described in the information provided, does not 
constitute the "exercise of significant authority."  
         
Detroit Board of Ethics 
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Detroit, MI 48214 
(313) 224-9521 
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