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Advisory Opinion #2018-11: The Ethics Ordinance does 
not bar the Requestor from teaching a security certification 
course for a local third party organization who: 1) is doing 
no business with the city; 2) seeks to do no business with 
the city; 3) is seeking no official action from the city; 4) has 
no interests that could be substantially affected by the 
performance of Requestor's duties; or 5) is not registered as 
a lobbyist. Requestor should exercise caution that his 
judgment and actions on behalf of the City remain 
independent, that he refrain from sharing any confidential 
information with the outside agency, and that his outside 
activities are not performed during City business hours or 
utilizing City resources. 
 

 
I. Procedural Background 
 Request for Advisory Opinion 2018-11 (the “Request”) is dated August 29, 2018, 
and was sent to the Board of Ethics (the “Board”) by electronic communication on the 
same date.    The Request was submitted by a current public servant as defined by Section 
2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance (the “Ordinance”) who waived confidentiality with 
respect to identity.   
 
 At its meeting on September 18, 2018, the Board determined that the Request met 
the basic requirements for a Request for Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the 
Ordinance.  At this meeting the Board reviewed a Preliminary Analysis of the Request. 
On October 16, 2018, after consideration and discussion of the issues presented, the 
Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant to Section 2-6-72 of the Ordinance. 
 
II.       Facts Alleged In the Request 
In the Request, Atty. Lawrence T. Garcia, Corporation Counsel for the City of Detroit, 
states as follows: 
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I have been invited to teach a class on Risk Management. See attached 
email string. I would like to know whether this would be permissible 
outside employment, if properly disclosed.  The outside employer would 
be the Detroit Medical Center, and the total amount of compensation 
would be less than $1,000.00 USD.  I would envision taking a vacation 
day from work to teach the class, if deemed permissible. 

  
By this request, Corporate Counsel Garcia seeks an advisory opinion as to the applicability 
of the 2012 Detroit City Charter. 
 
III.  Applicable Charter Sections  

The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of 
applying and enforcing these requirements and standards is to ensure that governmental 
decisions are made in the public's best interest by prohibiting public servants from 
participating in matters that affect their personal or financial interests. This Request 
involves Section 2-106.4 of the 2012 Detroit City Charter codified at Section 2-6-71 of 
the Ethics Ordinance.  It states as follows: 
 
Sec. 2-6-62. - Improper use or disclosure of confidential information prohibited. 

Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly use or disclose to third parties confidential information, which is gained by 
reason of his or her official duties, concerns the property, government or affairs of the 
city or any office, department or agency thereof, and is not available to members of the 
public. 

(Ord. No. 22-00, § 1, 8-2-00; Ord. No. 18-12, § 1, 7-31-12) 

Section 2-6-65 - Incompatible employment or rendering services prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly engage in or accept employment, or knowingly render services, for a 
private or public interest where such employment or service is in conflict or 
incompatible with the proper discharge of the public servant's official duties for the 
city, or where such employment or service is reasonably expected to impair the public 
servant's independence of judgment or action in the performance of his or her official 
duties for the city. 
 
Sec. 2-6-66. Representation of private person, business or organization prohibited; 
exceptions. 
A public servant shall not act as an agent, attorney, or representative for another person, 
business or organization in any matter that is pending before a city agency, except that; 

(1) A public servant may represent another person, business, or organization 
before a city agency where such representation is a required part of the public 
servant's official duties; or 
(2) A public servant who is an uncompensated member of a city board, 
commission, or other voting body may act as an agent, attorney, or representative 
for another person, business or organization in a manner that is pending before a 
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city agency, other than the board, commission, or other voting body on which he 
or she is a member; or 
(3) A public servant who is compensated by the city may act as an agent, attorney 
or representative for another person, business, or organization in a matter that is 
pending before a city board, commission or other voting body, other than the 
board, commission or other voting body on which he or she serves as an appointee 
or as an employee, or under a personal services contract, as long as he or she does 
so: 

a. Without compensation; and 
b. On his or her leave time; and 
c. For appointees, in accordance with Chapter 13, Article V, of this Code; or 
d. For non-union employees, in accordance with Chapter 13, Article V, of 
this Code and the City's Civil Service Rules; or 
e. For union employees, in accordance with his or her respective union 
contract and the city's civil service rules; or 

 
Sec. 2-6-67. Self-interested regulation prohibited. 
Except as otherwise provided for by applicable law, a public servant shall not 
knowingly vote, or knowingly participate in the negotiation or making of any City 
contract, or any other type of transaction with any business entity in which he or she or 
an immediate family member has a financial interest. 
 
IV. Application of the Charter to the Facts Presented 
Requestor's instruction of the aforementioned risk management certification class 
violates none of the listed sections of the Ordinance. More specifically, there is no 
correlation between his City responsibilities and his prospective responsibilities as the 
instructor of the two-hour class and therefore no potential to share confidential or 
proprietary City information is implicated in the subject matter. Additionally, DMC is 
not a contractor or vendor with the City.  There is also no hint of surreptitious personal or 
financial gain. 
 
The Requestor’s one-time DMC training focuses on certification of security officers in 
keeping the peace at DMC facilities and these duties do not relate to Requestor's duties 
with the City.  
 
Further, Requestor is not representing the outside agency DMC) before any City 
agency and he does not hold any financial interest nor is he self-dealing that would 
benefit from his instructing the risk management certification class.   
 
V. Conclusion 

 The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2018-11 in 
accordance with Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the 
request that shows no prohibition of Sec. 2-6-62, 65, 66, and 67 of the Ethics 
Ordinance.  The Ethics Ordinance does not bar the Requestor from teaching a security 
certification course for a local third party organization who: 1) is doing no business 
with the City of Detroit; 2) seeks to do no business with the City of Detroit; 3) is 



4 
 

seeking no official action from the City of Detroit; 4) has no interests that could be 
substantially affected by the performance of Requestor's duties; or 5) is not registered 
as a lobbyist.  Requestor should exercise caution that his judgment and actions on 
behalf of the City remain independent, that he refrain from sharing any confidential 
information with the outside agency, and that his outside activities are not performed 
during City business hours or utilizing City resources. 
 
        
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, MI 48214 
(313) 224-9521 
BoardofEthics@detroitmi.gov 
 
Dated: March 7, 2019   


