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Advisory Opinion #2020-02: The Board of Ethics concludes the 
Request for Advisory Opinion 2020-02 in accordance with Sec. 2-
6-104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the 
Request. The Ethics Ordinance prohibits Requestor from accepting 
employment with United Way of Southeastern Michigan until a 
period of one year has passed from the date her employment ended 
with the City. The Ethics Ordinance prohibits the Requestor from 
accepting the job because it involves the sharing of confidential 
information. Also, the Ethics Ordinance prohibits Requestor from 
receiving compensation for any work or any other matter that she 
worked on or acquired knowledge about while working for the 
City. And finally, the Ethics Ordinance prohibits Requestor from 
accepting work with UWSM because the Requestor was involved 
in the award or management of the contract while she was a public 
servant.  
 

 
I. Procedural Background 

 
Request for Advisory Opinion 2020-02 (the “Request”) is dated January 17, 2020, and was sent 
to the Board of Ethics (the “Board”) by electronic communication and received on January 21, 
2020.  In accordance with Sec. 2-6.101, the Request was submitted by a current public servant as 
defined by Section 2-6-3 of the Detroit Ethics Ordinance (the “Ordinance”).  The Public Servant 
maintains confidentiality in this matter.     
 
Pursuant to Section 2-5-124(a) of the 20 I 9 Detroit City Code (Code), the 91-day period for 
review of this request will conclude on April 21, 2020. Section 2-5-1 24(a) also provides that the 
Board may, under extraordinary circumstances, extend its time to respond to a specific request 
by not more than 91 additional days and notify the requestor, in writing, of the specific reasons 
for such extension. The 91-day extension period concludes on July 21, 2020.  
 
At its meeting on April 21, 2020, the Board determined that after the Requestor’s signature is 
placed on the initiating document, the Request will meet the basic requirements for a Request for 
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Advisory Opinion under Section 2-6-101 of the Ordinance. The Requestor’s signature was 
confirmed on the Request on the same day. The Board heard a Preliminary Analysis from legal 
council on the same day, and after consideration and discussion of the issues presented, the 
Board voted to issue this Advisory Opinion pursuant Section 2-6-104(b)(4) of the Ethics 
Ordinance. 
 
II.       Facts Alleged In the Request 
 
In summation, the question presented to the Board is whether the Requestor, who is a former 
public servant, may work for a nonprofit organization that has a contract with the City if the 
Requestor has been involved with the project to which the contract pertains.  By this request, the 
Requestor seeks an advisory opinion as to the applicability of the 2012 Detroit City Charter and 
2019 Detroit City Code. 
 
III.  Applicable Charter Sections  
 
The 2012 Detroit City Charter provides at Section 2-106.1 that the purpose of applying and 
enforcing these requirements and standards is to ensure that governmental decisions are made in 
the public's best interest by prohibiting public servants from participating in matters that affect 
their personal or financial interests. This Request involves Section 2-106.4 of the 2012 Detroit 
City Charter codified at Sections 2-5-71 of the 2019 Detroit City Code.  It states as follows: 
 
Sec. 2-5-71. - One year post-employment prohibition. 
 
(a) Subject to state law, for one year after employment with the City, a public servant shall not 
lobby or appear before the City Council or any City department, agency, board, commission or 
body, or receive compensation for any services in connection with any matter in which the 
public servant was directly concerned, personally participated, actively considered or acquired 
knowledge while working for the City. 
(b) Subject to state law, for one year after employment with the City, a public servant shall not 
accept employment with any person who, or entity which, did business with the City during the 
former public servant's tenure where the public servant was in any way involved in the award or 
management of the contract, or the employment would require the sharing of confidential 
information. 

(Code 1984, § 2-6-72; Ord. No. 18-12, § 1(2-6-72), eff. 8-31-2012) 

 
IV. Application of the Charter and Code to the Facts Presented 
 
The Requestor formerly worked as a Senior Design Strategist for the City’s Innovation Team. 
Therefore, the Requestor is a former public servant as that term is defined in Section 2-105 of the 
2012 Detroit City Charter (Charter) and the Ethics Ordinance at Section 2-5-3 of the Code. 
Accordingly, the Requestor's conduct is regulated by the Ethics Ordinance. The analysis is as 
follows. 
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According to the Request, while the Requestor worked for the City, she led the early design 
and development of a project, and was significantly involved prior to the contract’s execution. 
Engaging in those activities demonstrates that the Requestor was directly concerned with, 
personally participated in, and acquired knowledge regarding the project.  As such, Section 2-
5-71 (a) generally prohibits the public servants from "receiv[ingl  compensation for any 
services in connection with” the project for a year following the end of the Requestor’s 
employment with the City. 
 
The Request states that Requestor has a pending job offer and not a volunteer opportunity. 
Therefore, it is presumed that she will receive compensation from the entity offering the job. 
Because the Requestor's employment  with  the  City ended on December 8, 2019,  the  
prohibition  against  receiving compensation  for  providing  services  in  connection  with  the  
project  remains  in  effect  until December 8, 2020.  Therefore, Section 2-5-71(a) of the Code 
prohibits the Requestor from receiving compensation from United Way for Southeastern 
Michigan for any work related to the project until one year from the date that her employment 
with the City ends. 
 
Furthermore, in regard to Section 2-5-71(b) of the Code, for one year after the Requestor's 
employment  with  the  City ended,  she  is  prohibited  from  accepting  employment  with   an 
organization that did  business with the City during  the [Requestor's] tenure where [she  was in 
any way involved  in the award  or management of the contract or the employment would  
require the sharing of confidential  information."  As provided for by the information in the 
Request, United Way for Southeastern Michigan collaborated as a partner with the City's 
Innovation Team, and has a contract with the City. The details of the Request state that 
Requestor was involved with work on the project, and that she was tasked with reviewing the 
contract between the City and United Way for Southeastern Michigan prior to the contract 
being finalized. By conducting that review, the Requestor was involved, in some way, with the 
award of the contract, as the contract had not yet been formed at that point, and she was in a 
position to recommend or suggest changes to the contract.   Therefore, because the Requestor 
was involved in some way with the award of the contract while she was a public servant, she is 
prohibited from accepting employment with United Way for Southeastern Michigan until one 
year from the date that her employment with the City ended. 
 
Also, considering that United Way for Southeastern Michigan receives information related to 
the project from the City pursuant to a contract, United Way for Southeastern Michigan’s work 
on the project likely involves confidential information. It should be noted that Section 2-5-
71(b) of the Code establishes a prohibition against former public servants accepting 
employment that "would require the sharing of confidential information" for one year after the 
public servant's employment with the City ends.  The Request states that the job being offered 
to the Requestor would involve management of the project. In order to effectively manage the 
project, the Requestor will probably need to share information concerning the project. 
Requestor would likely have to share confidential information. Therefore, until one year has 
passed from the date that the Requestor's employment with the City ended, she is prohibited 
from accepting employment with United Way for Southeastern Michigan that would involve 
the sharing of confidential information. 
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V. Conclusion 
The Board of Ethics concludes the Request for Advisory Opinion 2020-02 in accordance with 
Sec. 2-6-104(b)(4) and issues this advisory opinion in response to the Request. The Ethics 
Ordinance prohibits Requestor from accepting employment with United Way of Southeastern 
Michigan until a period of one year has passed from the date her employment ended with the 
City. The Ethics Ordinance prohibits the Requestor from accepting the job because it involves 
the sharing of confidential information. Also, the Ethics Ordinance prohibits Requestor from 
receiving compensation for any work or any other matter that she worked on or acquired 
knowledge about while working for the City. And finally, the Ethics Ordinance prohibits 
Requestor from accepting work with UWSM because the Requestor was involved in the award 
or management of the contract while she was a public servant. 
 
         
Detroit Board of Ethics 
7737 Kercheval, Suite 213 
Detroit, MI 48214 
(313) 224-9521 
ethics@detroitethics.org 
 
Dated: May 15, 2020 
 

   


